Under hösten och vintern är det många friluftsintresserade personer som gärna njuter av naturen och den friska luften från ett fjäll. Att vandra, och kanske till och med spendera några nätter, i skog och berg, är för många den ultimata känslan av frihet och välmående.

För vissa personer är det svampplockning eller jakt som lockar mest under hösten. För andra är det fågelskådning eller helt enkelt närheten till naturen, som känns spännande och lockande. Oavsett vilket syfte man har med sin vistelse i skog och mark är det viktigt att packa rätt. Vad som är rätt packning beror självklart på vad man ska göra. Ska man jaga, titta på fåglar, plocka svamp och bär, promenera, träna eller bara ta det lugnt? Ska man stanna några dagar i naturen finns det dock vissa saker som kan vara bra att ha med sig, oavsett vilket syfte man har med sin vistelse.

•    Tält, liggunderlag och sovsäck är att föredra om man ska spendera nätter i den kalla höstskogen.
•    En bra och fukttålig väska som håller kläder och annat viktigt torrt. Fuktiga kläder, tändstickor etcetera kan vara förödande ute i den kalla naturen.
•    Spritkök, konserver, nötter, frukt och annat som gör det lättare att stilla hungern.
•    En kikare kan vara skönt att ha med sig eftersom det är bra om man behöver kolla efter djur, vill spana in en fågel eller liknande. Dock kan det vara bra med en mindre kikare eftersom man gärna vill att packningen ska vara så lätt som möjligt om man ska bära runt på den större delen av tiden.

Ska man jaga, träna eller annat under sin natur- eller fjällvistelse är det självklart mycket mer man behöver ha med sig. Men listan ovan är en bra start och grundpackning.