Resor är underbart, tycker de flesta. Men man behöver faktiskt inte åka särskilt långt för att kunna roa sig och släppa jobb eller studier. De svenska fjällen är många, öppna både sommar och vinter samt fulla av möjligheter.

HundekjøringFör att hitta på aktiviteter i Sälen till exempel, kan man läsa en massa om tips och råd i artiklar eller på bloggar och Instagram. Det finns många fjäll att kolla in, spännande skidorter och friluftsäventyr med hundspann och vandringsleder. Förutom Sälen finns Nuolja i Abisko, Buustamons fjällgård i Åre, Skals i Vemdalen, Ramundberget, Fäviken i Huså och en hel massa annat att upptäcka norrut i landet. Det är alltså bara att planera lite, bestämma sig och sedan spara ihop pengar och resa iväg. Utomlandsresorna kan vänta lite, det är fjällupplevelsen värd.

Förutom skidåkning är som nämnt fjällvandring också ett gott alternativ, särskilt på sommaren då naturen är levande och grön, med lappljung, fjällviol och fantastiska vyer.

I Dagens Nyheter kan vi vidare läsa att det nu är lättare än någonsin att ta tåget till fjällen:

”Skidåkningen lockar oss norrut och i dag går det att ta tåget hela vägen till Lapplands, Jämtlands och Vemdalens skidorter” 

Finland har flest semesterdagar i världen

Semester är något som de flesta i Sverige har, tack vare lagstadgat stöd. Finland toppar listan på de som har flest semesterdagar i världen, med hela 30 dagar, men lördagar räknas där som en arbetsdag, så vi har totalt sett lika många veckor – 5 st. I USA och Thailand är det inte lika frikostigt med dessa lata fridagar, där finns det snarare en praxis på kring 15 respektive 6 betalda dagar att ta ut per år. Inte så många alltså. Mer om detta kan vi läsa om i Svenska Dagbladet.

Alla semesterdagar behöver man ju inte heller lägga i en hel radda på sommaren, en semestervecka i vintertid kanske också gör sitt, så att man kan åka till just fjällen till exempel.