Det heter att du inte ska gå över ån efter vatten och det gäller även när du semestrar. Visst lockar utlandet, men glöm inte allt vackert och spännande som finns här i Sverige. Vårt eget land rymmer vitt skilda naturtyper, från kust till skog till fjäll, och bjuder på minnesvärda upplevelser i både städer och på landsbygden.

Först bör du besöka Linköping, staden i Östergötland som inte har bara ett kännetecken, utan ganska många. Här finns något för både barn och för vuxna. Bergs slussar, nära Linköpings centrum, är ett idylliskt hamnområde. Köp en glass och titta på när båtarna slussas i Göta kanal. Inne i Linköpings centrum ligger domkyrkan som är vår bäst bevarade medeltida katedral. Tornet är hela 107 meter högt så du kommer inte att missa det. För den militärhistoriskt intresserade finns Flygvapenmuseet. Friluftsmuseet Gamla Linköping är barnfamiljernas paradis. Här får du se hur staden såg ut för hundra år sedan och hur livet var då. Prova även landsbygdsliv på Valla Gård.

Öliv i Östersjön

Det finns många vackra öar att besöka i Östersjön. Norra Öland är sol- och badparadiset på sommaren med vidsträckta sandstränder och små charmiga fiskebyar. På södra Öland är det lugnare och hit tar du dig om du vill uppleva Alvaret med sin säregna natur, vill se det gamla odlingslandskapet eller är intresserad av fåglar och sälar och vill besöka Ottenby som både är en fågelstation och en fyr. Gotland har mycket att bjuda på, från det magiska ljuset på Fårö till den medeltida staden Visby med sin ringmur, charmiga hus och vindlande gränder där rosorna klättrar på fasaderna. Längs kusten finns flera skärgårdar värda ett besök. I Stockholm kan du köpa ett båtluffarkort och ge dig ut i skärgården.

Sigtuna

För dig som är historiskt intresserad är en dag i Sigtuna ett måste. Sigtuna grundades för drygt tusen år sedan och är Sveriges första stad, men till antalet bor det bara 10 000 personer här. Gågatan är en idyll mellan vackra hus. I staden finns flera medeltida kyrkoruiner och ett stort antal runstenar från vikingatiden och framåt. Missa inte ett besök på ett av de charmiga kaféerna.