Allt fler går från traditionella resor med fullsmockade turistresemål, all-inclusive hotell och charter till mer äventyrsfyllda alternativ. Vatten har alltid fascinerat människan och populariteten kring att segla till paradisöar ökar. 

Två perfekta ställen att segla i är Karibien och Kroatien. Båda platserna kännetecknas av vackert turkost vatten, bra vindar och fantastisk inhemsk mat och dryck. Det har under senare år utvecklats till att bli populära platser att besöka för seglingsintresserade. Vissa köper skräddarsydda seglingsresor med professionell besättning på båten och mer erfarna seglare väljer att hyra segelbåt och lägga egen prägel på resan.

Seglingshistoria från Kroatien

Kroatien har en fantastisk skärgård att utforska. Enligt en artikel i Expressen har landet 180 mil kust och närmare 1200 öar. Men en seglingsresa i varmare breddgrader är inte alltid bara strålande sol och klarblått vågigt vatten. Birgitta Forsberg skriver i Dagens Nyheter om hennes och familjens segling i Kroatien. Mestadels var det vackert och problemfritt, men under oväder lyser blixtarna upp den kolsvarta natthimlen på öppet hav. Efter fyra timmar i oväder kan man bli lite orolig, så det gäller att vara äventyrlig som person och gilla utmaningar. Birgitta skriver under seglingen:

”Vi vet att åskfronten kan trycka runt båten om den kommer mot oss med hårda vindbyar. Vi är på en okänd 49 fot (nästan 15 meter) lång hyrbåt i okända farvatten. Men det är djupt mellan öarna så risken att gå på grund är minimal.”

Bästa öarna i Karibien

Är man mer sugen på att röra sig utanför Europa och utforska Karibien genom segling finns det även där många öar att segla mellan. Enligt Svenska Dagbladets reseexpert är Dominikanska Republiken, Samanahalvön, Cayo Levantado, Aruba helt fantastiska öar att resa till. Men den bästa ön enligt en läsaromröstning på ett känt amerikanskt resemagasin är ön Saint John, också kallad Jungfruöarna.