Den som vill resa till något som är väldigt annorlunda mot Sverige, men inte ligger så långt bort, bör styra sin kos mot Norge. Här finns världens vackraste fjordlandskap och en hel del kultur.

 

Vi har tidigare skrivit ett inlägg om att man kan uppleva Karibien utan att åka speciellt långt bort.

”Men, misströsta icke – för caribien kan faktiskt vara bra mycket närmare än vad du tror. Att åka iväg med sina barn till The Reef är i princip som att åka till Karibien. Den stora skillnaden är egentligen att det ligger i Danmark, och inte alls kostar speciellt mycket.” Läs mer.

Faktiskt så behöver man inte alltid resa så lång för att få upptäcka något helt annat än vad Sverige har att erbjuda. Man behöver till exempel bara resa så kort som till Norge för att få uppleva ett helt annat landskap än det vi har i Sverige. Fjordlandskapet i Norge har blivit utsett av National Geographic till det mest oförstörda världsarvet i hela världen, skriver man på Dagens Nyheter. För att se detta makalösa landskap kan man till exempel ta en fjordfärja och kryssa mellan fjällväggarna. Många svenskar väljer att åka någon annanstans än till Norge på grund av att det är dyrt där. Men för dryga tusenlappen får man en sex timmar lång båtresa från Bergen och in i världens längsta fjord, Sognefjorden. I priset får man förutom båtresan även en tur i Flåmsbanen upp på fjället och sedan tåg tillbaka till Bergen.

Förutom att se Norges vackra landskap med fjordarna och bergen, kan man till exempel besöka Stavanger. Staden är Norges rikaste stad och dessa pengar satsar man bland annat på kultur. För några år sen blev staden utnämnd till årets kulturhuvudstad. Här finns en trästad som står på Unescos världsarvslista.